PLANERA

Tänk på hur du använder ditt nuvarande kök och vad du skulle vilja ändra på.
Hur vill jag att mina arbetszoner ska vara utformade så det passar mig. Inget onödigt spring mellan kyl och arbetsbänk eller matbord. Man brukar kalla det arbetstriangeln.
Arbetsytan mellan häll och diskbänk bör vara minst 80 cm och avståndet till tex en köksö 120 cm.
Många lådor i bänkskåpen är att föredra, det ger en bra överblick på innehållet och lätt att plocka ut det man behöver. Olika hörnlösningar och skåputdrag finns att välja bland.
Vad behöver vi för volym och funktioner i vitvarorna. Kanske två kombiugnar så det går att göra två rätter som blir klara samtidigt. En ångugn är bra för fisk och grönsaker.
Placera gärna om möjligt Ugn och Mikro i ett högskåp för bättre arbetshöjd
Om man vill hålla ner installationskostnaderna är det en fördel att placera diskbänkskåp där avloppet och vatten finns framdraget. Samma gäller eldragningen för tex Häll. När det gäller köksfläkten är det oftast inget problem om det är kolfilter eller dragkåpa. Däremot i villor får man tänka till om ventilationsröret kan flyttas.
Ibland vill man riva en vägg för en öppnare planlösning och då ska det kontrolleras om den är bärande. Då behövs en balk som ska beräknas.

LEVERANS OCH BYGGTID AV KÖKET

Då alla pusselbitar är på plats beställes köket som har en leveranstid på 4-5 veckor beroende på val
Byggtid ca 3 – 5 veckor beroende på omfattning. Luckbyte från 1 dag

SAMARBETSPARNERS TILL BKC KÖK

BKC KÖK samordnar normalt alla hantverkare
Trägolv eller matta tillhandahålls och sätts in av Christer Lenell Västerås. En erfaren hantverkare.
Elarbeten utförs av Johan på ELAB
Rörmokeriet sköter Henrik på Henrik Edholms Rör
Målning ordnar Conny:s måleri ifrån Surahammar
Kakling och en del byggjobb gör Rolands ByggService ifrån Norberg

LEVERANTÖRER

Köksluckorna tillverkas av Novaflex i Borås som tillverkat luckor i över 30 år och vars ambition är att erbjuda produkter av högsta kvalitet till ett förnuftigt pris.
Skåpstommarna tillverkas i Västerås av JM:s Träinredning som erbjuder förutom bra kvalitet måttanpassade stommar med många olika inredningar att välja emellan.
Granitskivor levereras av Andrews Granite som både mäter – tillverkar – transporterar – monterar.
Bänkskivor av laminat eller trä ifrån Bänkab i Ransta
Diskbänkar ifrån Intra i Mölntorp men även andra leverantörer.
Köksfläktar ifrån Franke Thermex Fjäråskupan Mookåpan mfl

KÖKSLUCKOR

Novaflex erbjuder ett brett sortiment av köksluckor

Lackerade
Lackerade och spårfrästa luckor ger ett mjukt intryck och en hemtrevlig känsla. Luckan går att få med olika kantprofiler och i en mängd olika färger, modeller, tjocklekar. Omåttligt populär!

Fanerade
Trä hör hemma i den skandinaviska kökstraditionen och Novaflex fanerade köksluckor hör hemma där. Fanerade köksluckor hör till deras mest sålda köksluckor i trä genom alla tider. Trä kommer och går i modet och vi märker att köksluckorna i faner blir allt populärare igen. Novaflex storsäljare är klarlackerade köksluckor i ek och björk tätt följt av bok, körsbärsbetsad al och valnöt. Väldigt populärt är också att lackera de fanerade luckorna för att få ett kök med mycket träkänsla men bibehåller det moderna snittet med kulörer i grått och vitt. Ek och ask faner de träslag som lämpar sig väl för att lackera, speciellt ask faner har blivit populärt tack vare dess prisvärdhet och tydlighet i den lackerade ådringen. Du kan välja vilken kulör du vill och det finns även två olika år har strukturlackerade eller täcklackerade

Massivt trä

Novaflex mest exklusiva köksluckor tillverkas i massivt treskiktslimmat trä. De ger ett rustikt och ombonat intryck och tillverkas som spårfrästa luckor eller helt släta. Träslagen är ek, björk och amerikansk al. Ytbehandlingen är klassiskt klar lackerat eller oljat. Ramträluckor tillhör också massivträ, tradionellt tillverkas dessa luckor med en massiv ram i fyra delar och en massiv eller fanerad spegel. Träslagen är Björk, Ek  och ytbehandlingsmetoderna är klarlack eller betsning av björk då främst i guldbets eller körsbärsbets. Dessa köksluckor erbjuder allt ifrån moderna raka linjer till romantiska lantkök.

Melamin

Göta luckan är en slitstarkt och lättskött lucka, tack vare en robust konstruktion är luckan tålig mot det mesta. Ofta använd som garderobslucka, kökslucka eller som lucka till tvättstugan. Götaluckan finns i två modeller, Göta och Göta Plus. Göta plus är en lucka med ådringsstrukturerad yta, mycket likt trä med matchande kantlist. Göta i standardutförande har en slät yta där kantlisten kan väljas i flera olika utföranden. En mycket prisvärd lucka med en kantlist på 2 mm.

SKÅPSTOMMAR

Skåpstommarna finns i 4 olika standardhöjder 1950 – 2100 – 2150 – 2240 men kan fås med vilken höjd som helst. Sockelhöjd 150 tillkommer plus oftast takanslutning.
Väggskåpen har normalhöjd 700 – 850 – 900 – 990
Bänkskåpen har en höjd av 720 mm
Alla skåp kan fås med andra mått på bredd – djup – höjd.

Skåpen är som standard tillverkade av 16 mm spånskivor med vit melamin men kan också levereras med färgad. Skåpen finns även att få i helfaner.
Bänkskåpen tillverkas i många varianter och olika inredningar.

BÄNKSKIVOR

Granitskivor

Granit är en naturlig sten som bildades för flera miljoner år sedan och utmärker sig genom sin styrka, skönhet och hållbarhet.

Granit (Wikipedia)(från latinets granum korn) är en en av de vanligaste bergarterna på den kontinentala jordskorpan. Granit är en magmatisk djupbergart, det vill säga den bildas då magma djupt nere i jorden genomgår en långsam avkylningsprocess. Granit kan ha en grovkornig struktur. Stora delar av Sveriges berggrund utgörs av granit, särskilt i Småland och Norrland.

Carraramarmor är en av världens mest kända typer av marmor som är vit eller blågrå. Carraramarmor är en bergart från Italien som karakteriseras av den harmoniska utformningen av kristallerna och deras transparens och skarphet.

Laminat

Materialet är känd som en stark, praktiskt och nästan underhållsfri, finns i många färger och mönster och kan fås med kanter i laminat aluminium eller trä

Trä

Trä är ett tidlöst material som kan varieras med olika ytbehandlingar. Val av träslag kantprofil och ytbehandling gör att du kan få din egna personliga bänkskiva.