Att skydda sig mot konkurs Källa: Hemmakanalen.se

En konkurs innebär att även om det är klarlagt att företaget är ersättningsskyldigt för fel och brister är det mycket svårt att få ut någon ersättning. Anledningen är att företagets tillgångar normal inte räcker till för att betala alla skulder som företaget dragit på sig och som konsument har manbara en oprioriterad fodran.

Fråga: Hur kan man skydda sig så att det inte händer?

Du kan inte helgardera dig mot att ett företag går i konkurs men genom några enklare kontroller kan du undvika de största fallgroparna. Det är lämpligt att du kontrollerar företaget vars offert du funderar på att acceptera, innan du slår till.

1) Kontrollera med skatteverket att företaget har F-skattebevis.

2) Hör efter med Kronofogdemyndigheten att installatören inte är restförd för obetalda skatter, avgifter och andra skulder.

3) När installatören är ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag, kan man även höra etfer med bolagsverket, så att det inte finns några anmärkningar på att revisor saknas eller att årsredovisningar inte har lämnats in på korrekt sätt.  Många av dessa uppgifter kan du få genom att köpa en kreditupplysning för några hundralappar  via Internet. Då ingår i regel även en s.k. rating dvs. ett kreditbetyg. Du kanske också  kan få hjälp att göra en kreditupplysning via din arbetsgivare.

4) Tänk dock på att det kan vara tryggare att anlita ett företag som funnits en längre tid. Ett nystartat företag har ju ingen historik som man kan följa upp.

Ett annat bra sätt att skydda sig är att ha en bra betalplan. Vid större entreprenader betalar man i regel en bestämd summa efter varje arbetsmoment. Denna ska inte vara framtung. Om man ser till att inte betala för mer än värdet av det som utförts behöver konsekvenserna av en konkurs inte bli så stora. Många gånger kan det dock vara svårt för en enskild konsument att uppskatta värdet på de olika arbetsmomenten. Det kan därför vara klokt på ett tdigt stadium låta en konsult granska kontrakt inklusive betalningsplan.

Fråga: Vad ska man göra om man råkar ut för en konkurs?

Om konkursen är ett faktum är det viktigt att dels anmäla detta till det försäkringsbolag som lämnat byggfels- och färdigställandeskydd. Man bör också kontakta den tingsrätt som har hand om konkursen och därigenom få uppgifter om vem som utsetts till konkursförvaltare. Genom direktkontakt med med konkursförvaltaren kan man ev. träffa överenskommelser om den fortsatta hanteringen. Om man har en bra betalningsplan kan det vara så att företaget/konkursförvaltaren tjänar på att fullfölja bygget.